torsdag 7. mai 2009

Posesko

Nytt innlegg i serien Hespetre gjør noe hun ikke kan, og denne gangen med en slags oppskrift. I dag har jeg funnet fram symaskinen (uh-oh!) og saksa og klippet i en gammel hettegenser som var på vei til Fretex. Det har seg nemlig sånn at vi fikk et par Stonz Booties i barselgave, og de er veldig kjekke saker. Jeg kunne godt tenkt meg et par til, men til innebruk, og de trenger ikke være så fancy. Etter å ha gått Stonz'ene våre litt nærmere i sømmene (pun intended), kom jeg frem til at jeg skulle kunne greie å produsere noe tilsvarende selv. Disse er på ingen måte ment å erstatte originalene, til det mangler det en hel del finesser, men det er ment å være et supplement som erstatter tøfler.

Slik gjør du:

1. Utgangspunkt: Man tager en regnværsdag, en genser til voksen med god ribb på ermene (her har jeg brukt en hettegenser i str. S eller M), noen knappenåler, en tynn synål, litt sytråd og en symaskin.


2. Skaft: Klipp av 18-19 cm nederst på ermene. Målet er inklusiv ribb-kanten.3. Bunn: Klipp ut to like, ovale biter. Pass på at lengden blir omtrent lik vidden på ermet, målt etter klippekanten.

Mine biter har disse målene, med godt søm-monn:
Lengde 14 cm.

Bredde 9 cm.

Tips! Om den tiltenkte mottakeren går eller snart gjør det, kan det være lurt å stryke på anti-skli under foten. Dette er et godt tidspunkt for sånt.

4. Fest: Nål sammen bunnen og skaftet sånn at vrangen stikker ut. Det er lurt å begynne med to nåler i hver kortside, så du er sikker på at du ikke nåler skeivt.5. Sy: Sy to runder med rettsøm, prøv å komme deg så godt ut til kanten som du klarer. Jeg syns det er greiest å sy fra oversiden for å sikre at jeg ser hvor midtsømmen bak befinner seg til enhver tid. Jeg syr alltid to sømmer, for å eliminere hull dersom jeg skulle ha sydd utenfor på en av dem. Det er ikke så stor sjanse for at det skjer to ganger på samme sted. (Dere proffe symaskinfolk trenger sikkert ikke å gjøre dette. :)) Ta ut nålene etter at du har sydd over dem, så slipper du å stikke deg på dem.

6. Kast over. Om du er symaskin-novise som meg, kan jeg fortelle at det betyr å sy sikk-sakk rundt kanten.

7. Vreng: og vips!De sitter faktisk fast på foten nå, men om mottakeren er en liten klåmark (det er min), kan det være greit å sy på en snor også.

8. Snøring:
Der finnes det flere alternativer. Du kan sette i trykk-knapp, så skoen kneppes sammen over foten. Du kan sette i en hempe, som du setter strikk i eller bånd i. Du kan binde sammen strikken eller båndet, eller du kan sette i en sånn strikkestopper-dings som det er på Stonz'ene. Eller du kan gjøre som meg: Ta ut snora av hettegenseren, dele den i to, sy noen runder tvers over så den ikke rakner, og sy midten av snora fast i midtsømmen bak på skoene for hånd.

Et PS: Til små eller store barn som kan finne på å svelge snorer, kan det være lurt å velge knepping eller en sluttet snorløsning som den med strikk.

Det er ikke lett å ta bilde av sprellende halvtåring, ikke engang om han sitter på armen til pappa, men her ser dere skoene. Sånn cirka.


10 kommentarer:

Monstermønster sa...

Ah, tutorial! Takker og bukker, kanskje det var noe å bruke regnværsdager til ?

MirreVirre sa...

Så stilige de ble!
Kan kanskje komme med et lite tips...: Hvis ungen er alene og får opp sløyfene, type ligger og liksom sover, er de fine å putte i munnen og svelge... sånn som det er med luesnorer og sånn.. jeg har ikke barn selv, så har ikke sett det i praksis, men om det skjer er det jo helt tragisk!
Tror nok likevel jeg må lage noen sånne til kommende venners barn i første omgang, så får jeg se om det blir noen til mine fremtidige =)
Ha en fin dag!

Guro sa...

MirreVirre: Takk for innspillet. Det er et godt poeng, det hadde jeg glemt litt. Om man er redd for snorer, er det nok lurt å velge en av de andre utgavene av snøring.

Jeg var litt småhysterisk i forhold til snorer (og særlig knapper) før selv, men jeg ser nå at sønnen min er blitt såpass stor og rutinert at han takler snorer helt fint. Det er det jo ikke alle barn som gjør. Tygger på dem, det gjør han, men det har aldri vært i nærheten av at han har svelget dem, til det er denne typen snorer for tykke og store. Lange og tynne vaskelapper, derimot ... Det er nok uansett lurest å ikke la småtassene ligge ubevoktet. ;)

mari sa...

det går jo ann å bare sy fast lissa på baksiden på et punkt? så sterk er han ikke enda;)

Så Flink du er! så bra at du har fått bruk for symaskinen allerede:) (tredde du den helt selv?)

applaus fra en stolt lillesøster/sylærer

MirreVirre sa...

Godt å høre at du har en smart sønn!!! =)
Ha en fin helg!

Guro sa...

Du er jo fantastisk flink til å gjøre ting du ikke kan! Vi har også et par stonz som har blitt brukt utrolig mye. Kanskje disse skulle føres opp på lista for fremtidige prosjekter selv om jeg nok også må si at jeg ikke kan... Disse er jo kjempefine om sommeren ute hvis man bærer i bæresele!
Takk for tutorial :) Og god helg!

Guro sa...

Takk takk!

Mari:
Ja, lissa er sydd fast, så han får den ikke løs. Men det er fint mulig å svelge den for det. ;)

Og JA! Jeg tredde den selv! Spolte svart tråd på en av de nye spolene gjorde jeg også, og sydde helt alene. Flink, eller hva?!

Anne-Ruth sa...

Så smart! Jeg er ikke noe flink til gjenbruk, må skjerpe meg!

Glastrikk sa...

å det var jo en glimrende idè og til og med sånn detaljert oppskrift som jeg trenger. Jeg er ingen syerske, men har lyst til å prøve :)

Anonym sa...

Denne likte jeg! Takker :)