tirsdag 22. juli 2008

Hva hjemmets filosofi avstedkommer

Mannen min og jeg er enige om mange ting, men en av de tingene som utgjør det lille ekstra er enigheten om at et hus ikke er møblert uten bøker, og at man aldri kan få for mange av dem. Det siste er definitivt en sannhet med moderasjoner. Dette har sørget for at vi aldri har nok hyllemeter, og at det oppbevares bøker i stort sett alle rom av huset. Både strikkebøker og andre bøker. Jeg jobber i bokbransjen, og kommer derfor drassende hjem med nye bøker bortimot hver uke. Noen ganger også strikkebøker.

På siste SnB snakket vi en stund om det vi har, men som aldri brukes. F.eks. de garnnøstene man liker, og derfor ikke kaster, men som man aldri kommer til å greie å bruke til noe. De skal vi ta med oss dit og bytte med hverandre. Nøstene får et godt hjem, og man kan ta med seg noe hjem som kanskje kan komme til nytte. Og så var det alle strikkebøkene: Strikker vi fra dem, egentlig?

Unsepus har tenkt det samme, og feirer blogg-jubileum med å straffe seg selv, sier hun. Straffen er å bruke garn hun har til å strikke oppskrifter hun allerede har det neste året. Etter å ha sett på biblioteket hennes, høres det ikke spesielt brutalt ut. Unsepus har nok strengere regler enn meg, men jeg har også lenge tenkt at jeg skulle ta meg sammen og faktisk strikke noe av alt det jeg har. Det er ikke lenge siden jeg gikk gjennom bøkene mine og la til i køen min på Ravelry. Jeg kan jo dele med dere.

Her sitter mitt strikkebibliotek og koser seg i morgensola:

I haugen finnes: Knitter's almanac av EZ, Domiknitrix av Jennifer Stafford, Myk start av May B. Langhelle, Alette Bulls strikkebok, Strikk - en reise til indre ro av Kari Hestnes, Feminin strikk av Lene Holme Samsøe, Usynlege trådar i strikkekunsten av Annemor Sundbø, 101 designer one-skein wonders, Strikk til Nøstebarn av Katrine Gregersen, Baby Knits av Lois Daykin, Natural Knits for babies and moms av Louisa Harding, Lace style, Wrap style, Scarf style, Knitting Nature av Norah Gaughan, A gathering of lace av Meg Swansen, Håndarbeid for alle 3, Norsk strikkedesign, Dikt i masker av Solveig Hisdal, Knitting without tears av EZ og Þríhyrnur og langsjöl.

I tillegg har jeg Grunnbok i strikking del 2 og begge grunnbøkene i hekling. Den første skjønner jeg ikke hvor har blitt av, men de to siste har jeg lånt bort til ei venninne. Og så har jeg handla på Interweave Press' Hurt book sale (i år også), så etterhvert kommer også The Knitter's Companion, Folk Knitting in Estonia, to Harmony Guides (lace and eyelets og knit and purl), No Sheep For You og The Best of Interweave Knits til å lande i denne haugen. Heldigvis er flesteparten av disse oppslagsverk, så det er bare Folk Knitting in Estonia og The Best of Interweave Knits som det skal strikkes noe fra.

30 bøker, altså, ikke medregnet hefter og denslags. Fra haugen over har jeg greid å lage noe av følgende:

Trollungejakke og babyteppe fra Myk start
En blomst fra Domiknitrix
En vaskevott fra Usynlege trådar (men jeg har lest boka fra perm til perm!)
En bortimot-ferdig bamsedress fra Baby Knits (WIP)
En mislykket kimono fra Natural Knits for babies and moms (det var dog ikke bokas feil at den ble mislykket!)
En påbegynt cardigan fra Lace Style som er henlagt fordi gravidehjernen min ikke greier å felle i utakt lenger.
Shetland Triangle fra Wrap Style
Ene's scarf fra Scarf Style

I tillegg har jeg begynt på en heklet blomster-et-eller-annet fra Håndarbeid for alle 3, og ellers brukt boka mye som oppslagsverk. Begge EZ-bøkene er lest fra perm til perm, noe annet kan man ikke vente seg. De egner seg i grunn nesten like bra som lesebøker, disse.

Det neste året har jeg også planer om å strikke fra biblioteket mitt. Først skal jeg gjøre ferdig bamsedressen (gudbedre for en haug med montering! *sukke tungt*), og så skal jeg ta fatt på Asymmetrisk jakke fra Strikk - en reise til indre ro. Garnet er kjøpt inn, og det skriker etter oppmerksomhet venter tålmodig på meg. Resten får vi ta etterhvert. Heldigvis har jeg vært flink til å kvitte meg med bøker jeg ikke har lyst til å lage noe fra underveis.

3 kommentarer:

Lisbeth Bula sa...

Dette var sannelig et bibliotek verd sin vekt i (g)ull!

Anonym sa...

Oj, for ein god idé! Men eg trur det er lurt å gå igjennom biblioteket mitt før eg bestemmer meg for å slenge meg på..

Dessuten er det lite med strikking her om dagen, så det spørs om eg kan slenge meg på før eg har komt igang igjen med strikkinga.. *fnis*

Anonym sa...

Så bra at du henger deg på utfordringen! Jeg har foreløpig kommet i gang ved å kjøpe inn garn til og begynne på en oppskrift som IKKE står i noen av bøkene mine. Kremt.