torsdag 20. januar 2011

Klar for påske!


Kanskje litt i tidligste laget, men i dag er det full påskestemning i den Hespetreske hagen. Hvem trenger egentlig skistaver og appelsiner på fjellet, når man har varme garnnøster og strikkepinner i solveggen?



Riktig god vinterdag!

lørdag 15. januar 2011

Årskavalkaden

Det er kanskje lovlig seint å snakke om fjoråret når vi allerede er to uker på vei i det neste, men jeg syns nå likevel det kan være på sin plass. Strikkeåret 2010 var ganske produktivt, syns jeg. Alt i alt ferdigstilte jeg rundt 50 prosjekter, med smått og stort. Én eneste UFO ble produsert - og egenhendig kasta etterpå. Min strikkesamvittighet er dermed omtrent like rein som den var da året begynte. Fjorårets store slager var visst gensere og jakker, der klemte jeg ut hele 10 stykker:


Den tiende genseren var helt lik nr. 7, for de som kan telle. Fargen var, som dere nok kan gjette av bildet, grønn. Hele åtte ferdige prosjekter er helt eller delvis grønne, ikke medregnet et par som var turkis. Lilla og grått og brunt var også en del i bruk.

Siden hele fire av genserne og jakkene var til meg, syns jeg vel at jeg kan krysse av for minst ett av fjorårets forsetter, som var å lage flere store ting.

Et annet var å leke mer - og det syns jeg til en viss grad jeg har greid. Jeg har i det minste pynta og tulla litt med ferdige plagg (for eksempel her og her), og tatt tildels store sjanser på modifiseringsfronten. Lært en ting eller to, har jeg også gjort.

Det jeg kanskje er stoltest av, er at jeg har gjennomført det siste forsettet mitt, som var å designe noe selv. I løpet av 2010 la dessuten jeg ut tre gratisoppskrifter her på bloggen: Løshalsen, lua Vegamot og sokkene Tottelotter. Det er mer enn bare litt gøy å se andre strikke egne ting, altså! Og jeg blir ørlite grann stolt for hvert nye hjerte på Ravelry, jeg må innrømme det.


I tillegg greide jeg å produsere omtrent en julegave i måneden, helt uten at det var et nyttårsforsett. Det var ikke dumt, det heller!

Fjorårets største nye ting, er min venn Bernadette. Hun har fått svinge seg litt, men er nok helt klar for helt nye utfordringer i 2011.


Det er ikke årsskifte uten at man legger noen føringer for det. Året i år blir et spesielt år, siden det nå ikke er hvert år man får et nytt barn. Dersom det skulle bli noe fritid på meg, tenker jeg å bruke litt av den på dette:
- Jeg skal nyte fruktene av tidligere innsats. Jeg skal bruke av garnlageret mitt, hobbybokhylla og bruke den kunnskapen jeg allerede har i hode og armer.
- Jeg har lyst til å dra på større og mer spennende eventyr sammen med Bernadette
- Jeg vil prøve å lage en gave i måneden.
- Jeg vil prøve å legge ut et mønster for salg på Ravelry. Om ikke ammetåka tar meg, da.

Så til kåringene av beste og verste:
Mest brukte plagg til meg selv: Den veldig røde jakka, Multnomah og Bella-settet er blitt mye brukt. Utrolig nok også mageboergenseren, selv om jeg nok ikke hadde trodd det da den ble ferdig. Jeg mistenker også at adventsjakka blir en slager.
Mest brukte plagg til sønnen: Bestefartrøya, med hermegåsgenseren på en god andreplass. Om vinteren har de gjerne vært i bruk samtidig.
Største utfordring: Mageboergenseren, den var utfordrende både for tålmodigheten og kreativiteten. De 24 små og store posene til Hespetre Jrs julekalender var heller ingen liten jobb å få ferdig.
Mest vellykkede gave: Ene's scarf til mamma. Det har hun på seg hver gang jeg treffer henne. Pingvinlua til Andrenevøen ble visst også en stor hit. Maken til hjerteknuserpingvin skal dere lete lenge etter!
Minst vellykkede prosjekt: Sitteunderlaget til sønnen - som ble ferdig, og Noro-dustesokken - som ble kasta.
Mest brukte garn i antall prosjekter: Dale Freestyle - 2 luer og 3 par votter
Mest brukte garn i kvanta: Drops silkealpakka - 14 nøster.
Høyest elskede garn: Dale Freestyle, Drops silkealpakka og Ella Rae lace merino. Dessuten har jeg kost ganske mye med TuLLiBaLL-garnet mitt. På tampen av året greide jeg også å falle pladask for Merino-silken til Pickles.
Mest hatede garn: Støvluktende og ekkel Kauni, sammen med dustete Noro Kureyon sock. Fysjom! Sandnes Alfa, Gjestal Bris og Cascade 220 superwash er også på lista over kandidater, for de ble ikke noe fine med bruk.
Morsomste prosjekt: Pacman-vottene, med den ubloggede lua Mustikka på en god andreplass og adventsgenseren på tredje.
Kjedeligste prosjekt: Sitteunderlaget til sønnen er helt på toppen, med ferdigstilling av en del potensielle UFO-er hakk i hæl. Jeg nevner bestefartrøya, de skeive sokkene og mageboergenseren.


Riktig godt nytt strikkeår - og takk for det gamle!

fredag 14. januar 2011

FO: Håpet er lysegrønt

Babyboomen er på vei. I løpet av det neste halve året får forhåpentligvis min nyeste venninne, min eldste venninne, ei strikkevenninne, to søskenbarn og en nær og kjær barn (nei - det er ikke lillesøster). Og jeg, da. Det betyr en god del strikking, for å si det sånn.

Denne jakka var jeg ikke overbevist om at ville bli godkjent da jeg startet på den, men etter å ha veid den på vekta til helsestasjonen, er den funnet verdig til å bli gave.


Håpet er lysegrønt
Oppskrift: Lilla koftan av Petra O
Garn: 70 gram Gringnasco Flavia Baby + litt Sauberball til kantene
Pinner: 4 mm
Størrelse: 0-3 mnd
Tilbehør: 7 vintageknapper



Denne vesle jakka har jeg hatt lyst til å lage lenge, helt siden jeg så den knusbedårende utgaven med røde kanter. Min blasse utgave i lysegrønt ville prøve samme vri, og ble betraktelig pigget opp av litt turkis pynt.

Garnlageret blir kanskje ikke brukt opp på en dag, særlig ikke når prosjektene bare såvidt krever et nøste hver, men jeg er nå likevel ganske fornøyd med å ha hentet alle materialer fra lageret. Knappene er vintage, og kjøpt på Friða Frænka i Reykjavík.

torsdag 13. januar 2011

FO: What shall we do with the drunken sailor?

Det er ikke alt garn det er like lett å bruke opp. Garn med mye fargeskift har en tendens til å bli garnlagerfyll hos meg, rett og slett fordi jeg syns det er vanskelig å lage noe fint av det. To nøster som blir seende ut som lugaren til en full sjømann har ligget i lageret lenge. Jeg fikk brukt opp litt på vottesokkene i forrige innlegg, men jammen ble det ikke rester. Jeg bestemte meg for å bli kvitt dem, først som sist.

Svaret på det innledende spørsmålet er altså: Strikke votter!

What shall we do with the drunken sailor?
Oppskrift:
Rillestrikkede votter fra Strikk til Nøstebarn
Garn: 75 g mystisk vanskelig garn fra lageret og Freestyle-rester
Pinner: 4,5 mm
Størrelse: 4-5 år

Og i tilfelle noen andre enn Hespetre-mannen skulle ha vondt i fantasien sin: Pynten skal altså forestille seilbåter som har ankret opp ute på opprørt hav. Nemlig!


PS: Julegavesamstrikkingen til Anne på landet er i gang i år også. Denne gangen har jeg meldt meg på generell gave-samstrikking på forumet Uformelt også. Her er årets første bidrag.

fredag 7. januar 2011

To svært praktiske plagg - en slags oppskrift

Noe av det mest praktiske jeg har hatt til Hespetre Jr. var et par digre tubestrikkede votter uten tommel. De er blitt brukt som både votter og sokker, og er greie å dra utenpå hender når det skal soves ute i vogna, eller føtter når man bare skal bære ungen ut i bilen og ikke gidder å ta på sko. Skaftet er langt og tøyelig, noe som gjør det ekstra vanskelig å rive dem av seg, i tillegg til at det gir ekstra varme.

Fjorårets utgave er blitt for kort, og idet jeg strikket et større par, tenkte jeg at andre småbarnsforeldre også kunne ha glede av disse svært anvendelige sakene. De er enkle å lage, supre til restegarn, og kan gjøres omtrent akkurat som du vil.

Her er fjorårets, av ett nøste Álafoss Lopi:
Årets, av 100 gram mystisk Bluefaced Leichester som jeg fikk av en dame på Ravelry:

Her følger en slags oppskrift på disse svært praktiske plaggene:
Størrelser: 1-2 år (2-3 år)
Garn: Hva som helst, bare det er varmt og passer til pinne 5-6. Omtrent 100 gram.
Min strikkefasthet: 17 masker = 10 cm på pinne 5
Lengdemål: 21 cm (27 cm)
Breddemål: 10 cm (11 cm)

Sånn gjør du det:
Legg opp 12 masker over to pinner ved hjelp av åttetallsopplegg (se video her, eller bilder her), 6 masker på hver pinne. Du kan velge å fortsette med maskene fordelt over to pinner (eventuelt to rundpinner), eller å dele hver pinne i to. Instruksjonen som følger går ut fra at du bruker to pinner.

1. omgang: Glattstrikk
2. omgang: 1 rett, øk 1, strikk til det er 1 maske igjen på pinnen, øk 1, 2 rett, øk1, strikk til det er 1 maske igjen på pinnen, øk 1, 1 rett (= 4 masker økt)

Gjenta disse to omgangene til du har ønsket antall masker.
Hvis du følger strikkefastheten, øker du til du har 32 (36) masker totalt.
Hvis ikke, øker du til du oppnår omtrent riktig bredde.
Strikketøy er ganske tøyelig, så det er ikke så viktig om du treffer blink på dette.
Sørg bare for at du ender med partall på hver pinne.

Strikk glattstrikk til arbeidet måler 15 (21) cm fra oppleggskanten.
Lag hullrad slik: To masker rett sammen, så et kast. Gjenta ut omgangen.

Velg en avslutning: Om du vil ha en glatt kant som ruller, strikker du glattstrikk. Om du vil ha en elastisk ribb, strikker du en rett, en vrang. Det kan lønne seg å gå ned en halv pinnestørrelse på ribben om du strikker litt løst.

Så strikker du så langt du vil, til du går tom for garn, eller til hele sulamitten måler omtrent 21 (27) cm. Fell av ved hjelp av Elizabeth Zimmermans sydde avfellingsteknikk, eller en annen elastisk metode (mer om det her).

Tre snor eller strikk i hullborden og pynt etter ønske og behov.





PS: Om noen skulle ha lyst til å strikke denne til en mindre baby, er det bare å legge opp færre masker. Legg gjerne igjen en kommentar med lenge- og breddemål, om du skulle gjøre det.
PS2: Hyl ut, om dere skulle komme over noe merkelig i instruksjonene.

torsdag 6. januar 2011

FO: Ghost of christmas past

Vanligvis tenker man på 1. januar som en ny start. Man skal gjøre nye ting. Endre mønstre, bli et bedre menneske. Av og til lykkes man med det, men ikke alltid.

Årets første dag brukte jeg til å avslutte det prosjektet jeg hadde kost meg med i romjula. Strikke halskant, feste tråder, sy i knapper. Gjøre det helt ferdig. Og mens jeg gjorde det, slo det meg at det egentlig var både passende og fint å begynne året med å avslutte det gamle - og til sist å høste fruktene. Det er igrunn Dickensk: Du høster det du sår, og i 2011 skal jeg prøve å høste fruktene av året som har gått. Enten det nå blir druer eller sitroner.

La meg få presentere den siste av fjorårets håndarbeider:


Ghost of christmas past
Oppskrift:
Bestefartrøye fra Strikk til Nøstebarn
Pinner: 3 og 3,5 mm
Garn: 200 g Pickles Merino Silk
Størrelse: 4 år


Hele prosjektet passer faktisk til funderingene. Garnet er et feilkjøp - det passet ikke egentlig til det babyteppet jeg hadde planlagt. Men siden det nye året handlet om nye muligheter, tok jeg det frem fra lageret og fant et annet bruksområde for det. Det har jeg så langt ikke angret på, for det var virkelig en fryd å strikke med. Mykt, passe tett og med en herlig spenst. Knappene er spøkelser fra en enda eldre jul - de er kalendergave fra Hespetremannen i adventen 2009. Og til sist er mønsteret en gjenganger, det også. Bestefartrøya jeg strikket i begynnelsen av 2010 har vært et favorittplagg gjennom hele året. Akkurat passe varm, akkurat passe tynn - men ikke lenger akkurat passe stor.

En årskavalkade over året som har gått er på sin plass. Det kommer nok i neste innlegg.