lørdag 31. januar 2009

FO: Þyrnirós




Þyrnirós av Védís Jónsdóttir
Garn: 500 g Ístex Létt-lopi
Pinner: 4,5 mm, 4 mm og 3,5 mm strikkepinner, 3,5 mm heklenål
Tidsbruk: ca. en måned
Tilbehør: 7 lilla perlemorsknapper (bildene lyver på fargen, de er samme farge som rosene)
Selskap: Gilmore Girls
Dom: Herlig!

fredag 30. januar 2009

Knappekunst


Jeg er med og konkurrerer om et gavekort fra herlige Snella & PetronellaDuften av erteblomster sin blogg.

Konkurranse eller ikke konkurranse: Snella og Petronella fortjener uansett hederlig omtale her på bloggen. Nydelige, nydelige produkter, som kan gjøre et enkelt strikkeplagg til et lite kunstverk.

Bare se på de søte små fyrene her, da!


Jeg planlegger en ny Trollungejakke (Ravelry) som skal gis bort i barselgave. På den må det nok bli sånne. Vår er i daglig bruk, den er perfekt til en liten lur ute i vogna. Gutten vår sover tydeligvis på samme måte som sin mor, og våkner derfor med lua bak frem og øreklaffene over øynene. Da er det kjekt med hette, den ligger i det minste stille.

tirsdag 27. januar 2009

The impatient knitter

Ja, det er meg. Jeg er i det hele tatt et utålmodig menneske. Leser jeg en bok, sjekker jeg først hvor mange sider det er i den. Og hvor mange sider det er igjen. Til tross for at jeg elsker å lese (så mye at det faktisk er jobben min), og til tross for at jeg både titt og ofte begir meg ut på bokeventyr som tar flere måneder.

Sånn er jeg også på strikkefronten. Utålmodig. Noen strikkere storkoser seg med prosessen og å kjenne arbeidet mellom fingrene. Det gjør jeg også, men det skal helst gå fort unna. Med fort mener jeg ikke at det må være småprosjekter som er fort unnagjort, men jeg må føle at det skjer noe. Fremgang, folkens!

Sånn ser det ut når jeg strikker:

Hva er det du ser på, spør du? Jo, det er milepælsystemet á la Hespetre. Sånn her omtrent høres det ut inni hodet: Jess, ferdig med 10 cm! Det tok 25 rader. Da er jeg ferdig med 1/5 av ermet. Bare 4/5 igjen. Jeg må gjøre ferdig 1/5 til før jeg gir meg i dag. Da klarer jeg sikkert å bli ferdig med dette før helga. Og så videre. Den lille prosentdingsen på Ravelry er hyppig brukt hos meg, for å si det sånn.

Man skulle kanskje tro at den utålmodige strikkeren ikke rekker opp. Men det gjør jeg. Man er da perfeksjonist også, må vite. Altså: Det skal gå fort, og det skal bli fint. En umulig oppgave. Heldigvis er jeg ikke fremmed for å jukse litt (som tidligere vist), og kan fint bruke timesvis på den siste finishen. Þyrnirós er egentlig ferdig, det gjenstår bare å sy i knapper og sette på knappelist nr. 2. Men så var det et men. Litt av oppklippet syntes når jeg hadde heklet på den første knappelisten. Det vil si; det syntes ikke når man hadde på seg jakka, men jeg visste at det var sånn. Det var nok til at jeg brukte en hel kveld på å sy maskesting langs kanten for å dekke over. Å jadda. Min bedre halvdel rister på hodet.

Heldigvis, og merkelig nok, er jeg en svært tålmodig mamma. Det kom overraskende på oss alle, med unntak av lillemann. Han vet naturligvis ikke bedre.

mandag 26. januar 2009

Med på leken

Gakka er endelig tilbake. Hurra! Hun vil ha meg med ut og leke, og leken er som følger: Bla i bildemappa til mappe nr. 6 og bilde nr. 6. Hos oss heter den mappa Bryllup:

Mannen og jeg skjærer bryllupskaka.

Utfordringen sendes herved videre til Merete, jeg tipper hun har noen fine bilder på lager.

Det er er par andre som har nevnt meg i bloggene sine i det siste også, Heidi , Marita og Toril har gitt meg disse awardene. Tusen takk, så koselig!




For å oppmuntre videre bloggerier, sender jeg dem videre til min yndlingsgakk og min yndlingssøster. Ordentlig Håndarbeidsrelatert innhold kommer snarest, men det blir nok ikke før i morgen. Nå skal jeg legge sønnen min.

fredag 16. januar 2009

ágætis byrjun

I tillegg til å være et utmerket Sigur Rós-album, synes jeg tittelen er en fin oppsummering over årets første måned i strikkeåret 2009. Det har vært en ok start. Jeg har fått gjort ferdig noe allerede, og jeg har brukt av garnlageret til det. Dessuten har jeg kommet meg et godt stykke på et av strikkeforsettene mine: Å strikke mer til meg selv.


Jeg har omsider begynt på Þyrnirós av Védís Jónsdóttir, tidligere omtalt her. Noen av dere kjenner kanskje igjen rosemønsteret, det er det samme som på Klukka. Den finnes forøvrig i samme Lopi-hefte, men siden det ikke er et særlig praktisk plagg for oss som stadig har puppen fremme halve Norge har strikket den, avstår jeg denne gangen.

Jeg har snudd oppskriften opp ned, og strikker fra toppen for bedre å kunne følge med på at passformen blir fin. Oppskriftene til denne designeren egner seg godt til det. Med magisk løkke og lang kabel trenger jeg ikke engang å bytte ut noe for å få prøvd den. Men siden dette skal bli ei jakke og følgelig mangler knappestolpe og ikke er designet for å dras over hodet, krever det litt basking (og fjerning av briller og andre løse deler) for å få den på seg. Fotografen er på jobb frem til dagslyset blir borte, så dere får nøye dere med kleshengerbilde denne gangen.

En annen fordel med opp-ned-strikking: Jeg kan sørge for at den blir nøyaktig den lengden jeg vil ha den. Lopi-jakka til meg selv ble litt i lengste laget, men det fant jeg ikke ut før plagget var ferdig. Den ble allikevel perfekt til sitt bruk, nemlig å kaste på seg når man skal ut og stappe smokk i gapet til den egentlig-sovende lille gutten i barnevogna, eller kjøring frem og tilbake i den isbelagte hagen.

I 2009 har jeg som forsett å bruke opp så mye jeg kan av det islandske garnet mitt før vi drar tilbake i jula, og jeg er på god vei. Det er vel bare plategarnet og sjalgarnet som gjenstår, og det første er særs velegnet til forsett nr. 3: Å lage mer barneklær til junior.

Alt i alt syns jeg starten har gått bra. Jeg har meldt fra til mannen om at jakka skal bli ferdig i løpet av januar, så han må bidra med pass så jeg får armene fri. Han var ikke vond å be, så denne måneden har jeg til og med fått meg en tur på strikkekafé. Alene var jeg dog ikke, for disse nye vennene fulgte med etter meg hjem *host*. Jeg må nok komme meg mer ut, for mens jeg har vært fraværende fra strikkearenaen i Oslo, har søster'n og jeg byttet roller. Før var hun søstra til Hespetre, nå er det jeg som er søstra til Sjefen. Jaja, sånn kan det gå.

onsdag 14. januar 2009

Anvendt strikking


Et nytt bilde i serien "actionbilder av strikketøyet i bruk". Nå er det kanskje ikke så mye action på dette bildet akkurat, men det blir det rett etterpå. Bildet er tatt på vei til dåpen, og da skal jeg love deg det var liv i gutten.

Lua er fra Myk Start, og den er helt ypperlig. God passform: tett rundt ørene og så stikker den godt ned i panna. Og akkurat passe varm.

søndag 11. januar 2009

Praktisk posør

Finnes det noe mer sjarmerende enn en mann i håndstrikkede plagg som tar seg av babyen sin? Jeg tviler!







Januarlua 2009
Mønster: The boy hat av Elisabeth Heath-Heckman
Garn: ca. 80 g olivengrønn restegarns-Alaska
Pinner: 4,5 mm
Tidsbruk: Flere dager med avbrutt strikking. Sånn er det å ha baby i hus.

Jeg har meldt meg på lue-alongen på Hobbyboden. Både fordi mine luer ser ut til å være favorittmat hos lue-trollet som bor i kjelleren, fordi det er fine gaver, og fordi luer ser ut til å være det eneste jeg har sjans til å gjøre ferdig innen rimelig tid. Strikketiden er begrenset, og sånn går no dagan.

fredag 2. januar 2009

2008



En liten årskavalkade for strikkeåret 2008. Det var ikke plass til alt, og det er kanskje ikke så rart. I 2008 gjorde jeg ferdig:
2 gensere til voksne og 1 til baby
1 strikkejakke til voksen og 3 til baby
2 babybukser
2 par votter
3 par sokker
2 luer
6 bleiebukser
1 par tøfler
13 amigurumi-figurer
1 kosedyr
2 babytrøyer
2 sjal
1 babyteppe
2 par grytekluter
1 skjerf
1 babydress
1 babyteppe
2 tovede sitteunderlag

... også produserte jeg 4 UFO-er:
påsying av perler på Swallowtail'en
et halvferdig lappeteppe
february lady sweater til meg selv
og en nesten ferdig Nøstebarn-dress

Men jeg fikk gjort ferdig en del UFO'er også, så jeg skal ikke klage. UFO-regnskapet går med dundrende overskudd for 2008. Garnlageret skal jeg ikke gå over nå, har en mistanke om at det har vokst en del i løpet av året. Og fint er det, for i 2009 kan det bli vanskelig å komme seg inn i garnbutikker med barnevogna.

Dessuten har jeg gjort flere ting jeg aldri har gjort før:
Jeg har gjort ferdig en genser til meg selv.
Jeg har snudd en oppskrift på hodet.
Jeg har klippet i strikketøy.
Jeg har lært å sy sammen rillestrikket strikketøy på en pen måte.
Jeg har montert plagg med én gang.
Jeg har strikket intarsia og visst at det het dét.
Jeg har strikket ferdig ting på tynnere pinner enn 3 mm.
Jeg har gjort mine første spede forsøk på å strikke fletter. Og rekket opp fordi det ble for stort.

Ikke verst.

Til sist vil jeg ønske alle bloggens lesere godt nytt år.

Må det bli fullt av myke garnnøster og masse strikketid!

Jeg er snart tilbake med siste runde julegaver og hva som er på pinnene - og med nye utfordringer for 2009.