søndag 27. januar 2008

Sjarmør på en søndag

Strikkelise fikk meg til å gå inn på I can has cheezburger, og jeg har sittet der og humra lenge. Mye, mye morsomt! Men den som virkelig vant mitt hjerte var denne:

funny pictures

Ting jeg har fått nylig

Jeg har fått og kjøpt en del spennende saker i det siste, og det må selvsagt vises frem. I og med at jeg skal gifte meg i sommer, har jeg bevilget meg selv garn til et sjal som jeg skal ha sammen med brudekjolen. Dette kjøpte jeg på salg på garn.dk:


300 gram Silkwool og


500g Silke/Lin

Silkwoolen var den jeg hadde tenkt å bruke til sjal, men dessverre er ikke fargen helt som jeg hadde tenkt meg. Jeg får sikkert brukt det til noe annet eller byttet det bort, men foreløpig er jeg litt på gjerdet hva det angår. Må forresten skryte litt av sørvisen der, det tok bare 3 dager å få sendt begge garnpakkene fra Danmark og til meg her. Det var kjapt!

Samme dag ankom tre bøker jeg hadde kjøpt med Bokklubb-gavekort:



Myk start, Knitting Nature og A gathering of lace.
Knitting Nature og Myk start er blitt favoritter allerede, jeg har lyst til å strikke så å si alt i begge bøkene. Myk start hadde jeg smugkikket i på S'n'B i Oslo i begynnelsen av måneden, mens jeg bare hadde sett Knitting Nature på Ravelry.

For tiden strikker jeg litt, men det går sakte. Det blir mest amigurumi-småtteri og noe babytøy, mens jeg snegler meg avgårde på lopien min. M å b l i f e r d i g s å j e g k a n b e g y n n e p å n o e n y t t ! ! ! Nå er det bare mønsteret over brystet igjen. Sukk. Har inngått en selvdisiplinsavtale med Kaos (som snegler seg avgårde med en brun genser) om å strikke et kvarter på den hver dag. Så langt har det gått bra. Kanskje jeg engang blir ferdig, og kan begynne å grue meg til å klippe den i stykker og montere.

Til sist må jeg dele en pris jeg fikk fra Badegakka - den varmet!



Tusen takk, og i like måte!
Jeg ligger litt etter på å utnevne andre bloggere, så de fleste har fått den allerede. Derfor har jeg lyst til å gi den til de som leser og kommenterer i bloggen her. Dere er herlige!

Ute i hagen









Oppskrift: Birds of a feather av Hannah Kaminsky
Garn: Gjestal bomull sport
Heklenål: 3,5 mm
Tidsbruk: 2-3 timer per fugl

torsdag 17. januar 2008

Når hjernen er ute av drift ...

For en uke siden skrev jeg at jeg var syk og svak og dårlig bak, og den tilstanden har holdt seg. Jeg gjorde et lite veloverveid comeback på kontoret på mandag, med det resultat av legen min på tirsdag ba meg holde senga ut uka. Fortsatt pendeltrafikk mellom badet og sofaen, med hodet permanent avslått.

Hva skjer når man har for mye tid og for lite kapasitet til å gjøre noe fornuftig (som f.eks. jobben sin eller å lese noe)? Man strikker småting.

Men hva skjer når man strikker småting uten å ha hjernen med seg? Dette:

1. Ooh, jeg har fin oppskrift på babykimono!

2. Ooh, jeg har fine farger. Fiiiine farger!



3. Ooh, jeg har nok garn til å strikke fin babykimono.



4. Oooh, ferdig med SÅ mye allerede!



5. Oi! Jeg må bruke det neste året av mitt liv på å feste tråder.

Så, det vi kan lære av dette er: Neste gang jeg er syk, hjemme alene, og uten strikketøy på pinnene: Pass på å ha selvstripende garn lett tilgjengelig, eller lås på skuffen med bomullsgarnrester.

Grønn dille

Det kan hende at jeg overdriver litt av og til. F.eks. kan det hende at det blir litt flere alpakka-nøster enn strengt tatt nødvendig når jeg er ute og handler. Eller bomull, når jeg har funnet en type jeg liker. Det er fort gjort.

Nå har jeg for èn gangs skyld fått dilla på å bruke garn, og denne gangen heter dilla amigurumi. Det begynte uskyldig nok med tidligere nevnte lille ugle.

Så fant jeg frem bomullsskuffen, og vips, så var en liten reddik født:



Det tok en times tid, og så tenkte jeg at det var morsomt. Men det er jo dumt om det bare blir en enslig reddik, helt uten lekekamerater. Den var ensom, det skjønner vel alle. Dermed ga vi i fellesskap liv til en sylteagurk:



Alle vet at sylteagurker er sure saker, så kanskje var det ikke helt rette selskap for den lille reddiken allikevel. Vi trengte en sprø og livat kompanjong. Som f.eks. en salat!



Salat er vel og bra, men den mangler liksom litt ... tyngde? Hvem skal ta seg av de dype samtalene? Reddiken er bitter, sylteagurken er sur, og salaten er ... vel, litt tanketom. Hva er så bedre enn en aubergine?



Auberginen ble kanskje litt i tyngste laget igjen. Kanskje den drar ned stemningen noen hakk. Her trenger vi noe lett! En sopp, det er jo nesten bare luft og koselig skogsduft.



Før jeg visste ordet av det, hadde jeg ei hel skål med venner:



Hvor skal dette ende?

Shetland triangle

Slik ble det ferdige sjalet, i det blå norske vinterlyset:









Oppskrift: Shetland Triangle av Evelyn Clark, i boka Wrap Style.
Garn: 130 g Du Store Alpakka Tynn Alpakka.
Pinner: 4,5 mm
Tidsbruk: Noen timer hver dag i romjula.

Dette var et veldig enkelt og greit håndarbeide, som ble flott til sist! Veldig fornøyd med fargevalget, og ikke minst at mønsteret var akkurat passelig utfordrende til sitt bruk. Jeg greide å følge med i samtalene rundt bordet hele tiden, det er jo en fordel.

Neste gang (det blir det sikkert) skal jeg prøve dette i tweed, eller et litt stivere garn. Og beholde det selv!

torsdag 10. januar 2008

En ny venn

Som så mange andre bloggere, er jeg gått ned for telling med tett hode, og ellers skral dagsform. Utrolig kjedelig. Men - èn god ting er det kommet ut av dagen: Jeg har fått meg en ny venn.







Lille ugle - pung
Oppskrift: Modifikasjon av Owlets av Brigitte Read
Nål: 6 mm og 4,5 mm
Garn: Lopi, grønt håndspunnet HV-garn, alpakka til øynene
Tidsbruk: 3 timer (inkl. brodering av øyne)

mandag 7. januar 2008

Se!

I dag har jeg egentlig ikke tid til å blogge, men så måtte jeg bare allikevel, for se!
Se hva jeg fikk!!



Tusen, tusen takk, Pinneguri!
For en fantastisk PIF-gave, jeg er helt overveldet.

Jeg er faktisk ferdig med første PIF-gave selv, men hva det er får vente til mottakeren selv har fått dem. Det er fortsatt en plass ledig, om noen skulle ha lyst.

søndag 6. januar 2008

Årets strikkede julegaver:

Endelig kan det vises frem bilder. Først ut er lillebrors Pirate Mittens:



Oppskrift: Pirate Mittens av Adrian Bizilia.
Garn: Mor Aase Superwash, i underkant av 50g av hver farge.
Pinner: 3,5 mm

Bilde før trådfesting og blokking, det gikk nemlig så raskt unna på slutten at vottene ble pakket inn mens de ennå var våte. Jeg hadde egentlig tenkt å strikke We call them pirates også, men det var det bra jeg ikke gjorde, for broren min var strålende fornøyd med at vottene matchet lua han hadde kjøpt seg så bra. Er han ikke fin?



Neste julegave er babyjakke til min svogers ufødte baby. Det er alltid et mareritt å finne på julegaver til ham, så vi var sjeleglade da kjæresten hans ble gravid, og vi kunne begynne å gi babygaver, hehe. Denne jakka er nok til større glede for pappa enn for barnet, men den er i alle fall varm og god.







Hooligan Jr.
Supporterjakke til det islandske fotballaget KR, str. 6 mnd.
Oppskrift: Improvisering over mønsteret til den sidelengs strikkede babyjakka.
Garn: Dobbel Tynn Alpakka fra DSA, ca. 3 nøster av den sorte og 1 nøste av den hvite.
Pinner: 4,5.

Og til sist en bitteliten gave til kjærestens bestemor:



Pulsvarmere som matcher Argosy wrap'en som hun fikk i sommer.

Mønster: Improvisasjon over mønsteret til Argosy Wrap av Vyvyan Neel.
Garn: Rester av Idèna Cotton Lux, ca. 30g.
Pinner: 3,5 mm bambus.
Tidsbruk: ca. 2 timer.


Og så noen julegaver dere allerede har sett:
Ene's scarf til kjærestens søster:



og Branching out til kjærestens brors kjæreste:

Pour moi?

Garnslanking har blitt litt av en farse hos meg, egentlig. Jeg tror ikke det går, så jeg tror rett og slett at jeg må holde meg til et forsett á la Badegakken; vedlikehold. Mannen i huset sier det er greit med garn, så lenge jeg greier å holde volumet nede til kommodene mine og de to garn-eskene jeg har på gjesterommet. Det får være målet inntil videre. Det hjelper forøvrig å legge ting inn på Ravelry, sånn at jeg ser hva jeg har, og hva jeg evt. må få brukt opp.

I jula har jeg gått litt bananas. Kombinasjonen gavmilde svigerser og 15 kilo tillatt overvekt på flyet førte til en god del garn - og en god del bøker. Jeg hadde planlagt å unne meg nok garn til en ny genser, og kanskje et par bøker. Det faktiske forløpet ser imidlertid sånn her ut:

3. juledag: Mannen og jeg tar oss en tur til Kringlan, fordi mannen har fått gavekort på kjøpesenteret i mandelgrøt-gave, og vi har lyst til å kjøpe bøker til å ha med oss hjem. Det er sørgelig lite utvalg av islandske bøker i butikkene her i Norge, så han ville hamstre. Disse her to fulgte med meg hjem:



Senere den kvelden bestemmer vi oss for å se en film i tv-stua. Jeg har med meg strikketøyet, og blar litt i strikkebøkene. Svigermor og jeg snakker om løst og fast, blant annet det at svigerinnen min og jeg planlegger en ekspedisjon til svigerbestefars venninnes garnbutikk før vi drar. Svigerfar setter seg ned for å se på filmen, før det formelig spretter frem en lyspære over hodet på ham. "Men du! Vi har jo masse garn på loftet!" Hvorpå han sporenstreks finner frem stigen, og begynner å lempe ned eske på eske med hobbymaterialer. En ellers ryddig stue ser plutselig sånn her ut, og alle tanker om filmtitting blir glemt.





Her ser dere garnutbyttet:



1. 50g brun Mayflower Jr. 2. 1kg marineblått Grettisgarn 3. 50g lopi 4. 400g blå Mayflower Jr. 5. Ukjent mengde grønn lopi 6. 1,2kg brunt Grettisgarn 7. 200g annen brunfarge Grettisgarn 8. 100g svart Mayflower jr. 9. 50g beige Mayflower Jr. 10. 1kg hvitt Grettisgarn 11. Ukjent mengde mystisk bomull fra 80-tallet som matcher noe jeg fant i min mors garnlager.

Mye spennende garn som har ligget der siden før internettet ble vanlig. Gleder meg til å prøve, særlig Grettisgarnet som er 100% ull, og nok til tre gensere. Jeg fikk også lov å velge og vrake i gamle utgaver av Alt om håndarbeide. Det ble en god bunke både hele blader og utklipp:



Mye fint, og en del som ikke helt har tålt tidens tann. Kanskje passer disse to bildene bedre i andre blogger enn denne:





Sistnevnte kan jeg ikke fatte at noen har syntes var en god idè, selv ikke på 70-tallet.

1. januar: Svigers kjører svigerbestefar hjem etter nyttårsaften, men blir værende hos ham en stund for å få vasket litt klær. Deres vaskemaskin gikk i stykker midt i romjula - usedvanlig praktisk. I løpet av oppholdet må de nok ha snakket om meg, for da svigers kom hjem, hadde de med seg disse bladene, som svigerbestefar har hatt liggende hjemme hos seg:



Kjempefine retro-oppskrifter!

3. januar: Til sist kommer dagen for det tidligere nevnte besøket i venninnes garnbutikk, og det ble nesten pinlig. Venninnen er en av de søteste små damene i verden, og i løpet av oppholdet i butikken, fikk man både sjokolade, masse klemmer, gratis garn, kjemperabatt, og noen oppskrifter på kjøpet. For den lusne sum av 300 kroner kom jeg meg hjem med alt dette:



1100g Plötulopi, nok til en genser til meg.



Ytterligere en halvkilo av samme garn, til søsteren min og til ymse småprosjekter.



Nydelig oppskriftshefte

I tillegg må jeg tilstå at jeg før jul snublet over en aldeles nydelig gammel strikkebok på antikvariat, som jeg bare ble nødt til å kjøpe meg. Livsfarlig å gå på antikvariat for å handle julegaver, altså!



Masse fine oppskrifter, og en grundig gjennomgang av basisprinsippene for genserstrikking og design. Det bringer meg over i årets forsett: Jeg skal strikke minst èn genser til meg selv i år. Jeg har lurt litt på om jeg skal prøve meg på denne her fra Alette Bulls strikkebok, omregnet for å passe Grettisgarnet.



Tiden vil vise om det går. Først må jeg gjøre ferdig lopi-jakka mi.

lørdag 5. januar 2008

Ferien er over!

Da er jeg omsider tilbake etter lang, lang juleferie. Ferien ble tilbrakt på Island, og i går kom vi hjem igjen. I løpet av bare to uker har jeg opparbeidet meg en grundig bloggergjeld: Jeg har ikke ønsket noen god jul, eller godt nytt år. Jeg har ikke svart på Pinneguris utfordring om å blogge om hæler, jeg har ikke vist frem julegaven fra min hemmelige venn på Hobbyforum, eller de ferdige julegavene, eller pågående prosjekter, eller resultat fra garnslanking. I ferien har jeg ikke hatt tilgang til min egen data, så da blir det bare sånn. Jeg lover bot og bedring i tiden fremover, la det være et nyttårsforsett.

Det jeg HAR gjort, er å kose meg skikkelig, slappe av, strikke en haug med gaver og nesten et helt sjal, spise god mat, øke garnlageret betraktelig med gratis garn, kjøpe to nye bøker og få en haug oppskrifter, dra på hyttetur, og feire jul og nyttår med familien til ... min ferske forlovede.

Her kommer en oppdatering på noe av dette:

Gave fra Hemmelig venn:



Jeg fikk to nøster Trysilgarn i nydelig grønnfarge, et nøste La Cancha alpakka, et nøste morsomt bomullsgarn (gjett om jeg skal lage flere kluter!), oppkrifter på diverse rundstykker (mmm!), genial kaffesåpe, og deilig te. Tusen takk, Karlsson!

Pågående strikkeprosjekt:







Dette er et Shetland Triangle fra Wrap Style i strikket i rød Tynn Alpakka fra garnlageret, på pinne 4,5. Nå holder jeg på å felle, men det tar ganske lang tid å felle alle maskene. Mer detaljer kommer når jeg er ferdig.

Jeg har fått til en del offentlig strikking i jula også, og her kommer et par actionbilder, tatt klokka 6 om morgenen på Keflavik flyplass. Det trøtte trynet kan forklares av tidspunktet og det faktum at jeg bare hadde sovet i 4 timer den natta. Laaang dag i går.





Til sist vil jeg ønske alle et riktig godt nytt år! Takk for det gamle, jeg har satt pris på alle kommentarer, utfordringer og inspirerende innlegg, og håper på et like godt strikkeår i 2008.