fredag 13. februar 2009

Ting jeg har lært om bleiebukser

Nå har ikke jeg vært tøybleiemamma i mer enn fire måneder, og det finnes mange der ute med adskillig mer erfaring på baken. De må gjerne komme med innspill og tillegg. Allikevel drister jeg meg til å komme med noen av de erfaringene jeg har gjort meg så langt, sett fra et strikkeperspektiv:


#1: Om mengde
Du trenger mange. Mange! Jeg har lest diverse steder at du trenger 2-3 dagbukser og 1 nattbukse i hver størrelse. Du bør lage mange fler enn det. Årsak: Du har mye bedre tid FØR ungen er født enn etterpå. Så når det ligger noen bleiebukser til vask (håndvask, urk) må du ha noe annet å ha på, for det kan ta lang tid før du har overskudd til å gjøre noe med dem. Ditto med lanolinisering. Visst virker lanolinen selvrensende, men jeg tror ikke at jeg hittil har vasket bleiebukse fordi den har luktet urin, det har vært fordi den ikke er tett lenger og har trengt et nytt lanolinbad, eller fordi det har skjedd et lite uhell. I begynnelsen må man regne med en del av dem.


#2: Om type
Her vil jeg komme med rent subjektiv erfaring, for jeg vet at mange andre ikke har samme erfaring som meg. Det sies at bleiebukser skal være luftig strikket, og at de ikke behøver å være tette noe sted, egentlig, fordi det er nok at bleia inni ikke kommer i kontakt med tøyet utenfor. Denne erfaringen stemmer ikke hos oss. Både Helios og Nøstebarn opererer med dagbukser (over, til venstre) versus nattbukser (over, til høyre). Dagbuksene skal strikkes i 2-trådsgarn, og være luftige, mens nattbuksene skal strikkes i tretrådsgarn og være mer massive. Jeg innrømmer gladelig å være såpass kvasi at det brukes papirbleier om natta. Rett og slett fordi de holder så lenge at man ikke må opp og skifte i mørket. Men nattbuksene er i ivrig bruk her allikevel, for det er virkelig de som holder best. Muligens blir det en selvoppfyllende profeti, men nattbuksene brukes mest fordi de er tettest, noe som fører til at de blir tettere av å brukes mye. Dagbuksene har vi iallfall ikke fått helt dreisen på, jeg syns de ofte lekker en del ved sømmen og ved lårene. Vi har bleiebukser av typen Nøstebarn dagbukse/Helios' Knerten, Nøstebarn nattbukse/Helios' Dagny, Curly Purly og Turtle butt.

Om utseende og grad av underholdning i strikketøyet skal legges til side, vil jeg si at Nøstebarn nattbukse/Helios Dagny og Curly Purly er våre desiderte favoritter i bruk.


#3 Om garn:
Som tidligere sagt: Det skal i teorien være nok å strikke bleiebukser av tynt garn på tynne pinner, men her i huset er de ikke så gode i bruk. Det er mulig vi har en stortisser, men altfor tynne bleiebukser holder ikke bra nok her. Visst får du en litt nettere bleierumpe da, men det er ikke all verden til forskjell, etter min mening. Våre beste bleiebukser er strikket i litt tykkere garn (3-trådsgarn, Fritidsgarn, Lizzie's Wonderland BFL, Mor Aase ullgarn), men vi hadde også noen knallgode Curly Purlyer da Hespetre Jr. var nyfødt som var strikket i PT2. I oppskriftene står det ofte at man skal strikke med 2-trådsgarn på pinne 5, men disse Curlyene tror jeg må ha vært strikket på mindre pinner. Husker du, Mammadragen?

For å legge til det elementære, og det viktigste: Garnet må være i ren ull, og det må ikke være superwash. Det MÅ ikke være lanolingarn, men kan gjerne være det. Uansett må bleiebuksene lanoliniseres med jevne mellomrom.


#4: Om fasong:
Da Hespetre Jr. var nyfødt, hadde han lår på størrelse med de tykkeste strikkepinnene mine. Vi strevde og strevde med å finne en bleieløsning som faktisk var tett, og jeg måtte løpe ut 5 dager etter fødselen for å kjøpe mer klær i str. 50 fordi vi hadde så mange uhell. De formsydde bleiene vi hadde var altfor store, og brettebleiene ble for løse i lårene, uansett hvordan vi brettet, brettet annerledes, festet eller kledde på. Til slutt endte vi med å bruke papir i en periode, for å få noe som holdt. Men heller ikke det ble tett rundt lårene. Da ble løsningen papirbleie med bleiebukse utenpå.

Etter min mening har den perfekte bleiebukse denne formen:
  • Lang og smal i fasongen, men tøyelig. Det gjør ingenting om den når til oppunder armene i begynnelsen. (Alle som har skiftet en opp-etter-ryggen-bleie kan skrive under på den!)
  • Den har snor i livet, så den passer selv om den er litt stor.
  • Den har en eller annen for for ribb øverst, og er strikket høyere bak. Gjerne 2-3 cm, bleierumper tar mye plass.
  • Den har en tett, men elastisk kant ved lårene. Denne kanten bør sitte inntil på selv tynne lår, men være såpass elastisk i fellinga (fell på pinner som er 2 mm større enn de du strikket med) at den også passer når barnet vokser, eller på litt rundere barn.
Det var det for denne gang, det er mulig det blir fler innlegg som dette. Om du er interessert i tøybleier, finner du en instruksjon i lanolinisering av bleiebukser her, og masse informasjon på TettInntil.

10 kommentarer:

Mammadragen sa...

Hei Guro!
Jeg brukte pinner 2,5 - 3 og 3,5. Jeg strikket ikke short rows for å få buksene litt strammere :)

Forresten, jeg har ryddet i stellebordet mitt og fant "gammelt beivst" fram mitt mageplaskbleieprosjekt; 8 stk innlegg i bomullsfrotte og 5 stk rispapir ruller - alt fra Nøstebarn. Kan du bruke det, så sender jeg det - vil bare bli kvitt det, men hadde ikke lyst å hive det i søppelkassen. Har også noen utenpåbukser fra Mothersease tror jeg det het - slenger det gjerne med også.

Linda sa...

Spennende lesning! Veldig kjekt å lese om andres erfaringer. Jeg skal også prøve meg som tøybleiebruker, og har strikket 4 Nøstebarn dagbukser, 1 Curly Purly og 1 Turtlebutt i Peer Gynt garn. Håper disse holder godt, men jeg burde kanskje strikke noen nattbukser også! På nøstebarn sa de at man trengte ikke nattbukser de 4 første månedene... Men det stemmer ikke for alle barn tydeligvis...

Lurer på et par ting: Er så redd for at garnet skal klø hvis jeg strikker buksene veldig høye, gjør de ikke det?

En annen ting: På den ene bleiebuksa broderte jeg på en fancy liten supermannlogo, og i mangel av ubehandlet garn i gult, ble det til at jeg brukte et superwashgarn av ukjent opprinnelse, muligens ikke 100% ull en gang.. Tror du jeg må regne med lekkasjer i dette området? (Bilde på bloggen min...)

Og så lurer jeg på hvorfor man ikke kan bruke superwash? Blir de ikke tette? (Utenom den lille broderinga har jeg ikke brukt superwash garn altså!)

Flott at du deler av dine erfaringer! Så får vi se om jeg rekker å strikke flere bleiebukser før lillegutt kommer ut... En uke på overtid allerede!

Monstermønster sa...

Takker for oppsummering! Av en eller annen grunn har vi ikke brukt tøybleier, men jeg har strikket meg gjennom både Curly purly, Turtle butt og den fra myk Start. Men kanskje denne gangen?

AnitaK sa...

Artig lesing, selv om jeg ikke har bleiebarn og aldri mer skal ha det :) Nydelig bilde av den lille ullkledde stompen.. Ha en riktig god helg.

Martha Joy sa...

Å, lekkasjer! Fy og fy så mye bæsjeflekker vi hadde i begynnelsen med Lille Sky! Hos oss hjalp det til slutt å brette annerledes, og etterstramme rundt lårene. Bæsjen rant bare ut. Tiss hadde vi omtrent ikke lekkasjer med, bortsett fra hvis vi brukte bomull utenpå ullbuksene, da trekker det bare rett gjennom. Det må være bomull, ull, ull og mere ull for at det skal fungere. Men venninnen min brukte disana eller engel ferdigstrikkete ullbukser, og de er strikket på supertynne pinner og sydd sammen dobbelt, så hun trengte nesten ikke å lanolisere en gang.
Nå for tiden bruker vi Loveybums-in-ones, det er så greit med bukser som kan kneppes på. Men jeg savner utseendet på de hjemmestrikkede.

Har du forresten vurdert EC? Det finner du også informasjon om på tettinntil, inne på tøybleieforumet.

Har ingen egen blogg, forresten, men liker godt å lese din og andres :) Heter Shoosa på tettinntil også.

Linda sa...

kjempe tøff bleiebukse

Anonym sa...

Hei - så stilig babybukse. Innmari søtt med fisker på pompen :-)

Eg ... sa...

Artig å lese. Vi brukte tøybleia ei god stund på mini, men hadde litt samme erfaring som du og gikk litt lei. Eg hadde ikkje blitt bitt av strikkedilla og sverga til min snille mamma som strikka. Hadde ikkje så veldig mange skift, så det blei jo ein del jobb med vask og ullbehandling osv. Masse lekasje av urin... våte klær og vognpose osv.. er jo litt styrete. Treng sikkert litt øving for å bli gode brukarar. Men lykke til - det er jo ein lur og fornuftig sak :-)

Skjønne bukser forøvrig og koslig blogg.

SabelVoon sa...

Hei :D
Du, jeg stjal det bildet av den finfine bleiebuksa med fisk bakpå littegrann av deg. Fikk ikke til å legge inn kommentar her for alt i verden. Ville spørre om oppskrift serru. Bildet er nå fjernet fra tråden (var der et par timer max tror jeg.) Det er en tråd på Strikkegalskapforumet på TI. Blei så betatt av den flotte fargekomboen og broderiet at jeg måtte finne ut hva det var :D (Kan ikke strikke for alt i verden serru). Utrolig dyktig er du i alle fall, og jeg har lagt en link til bloggen din der også, håper mange fler kikker innom og ser alt det flotte du gjør.

-hilsen fra en slukøret SabelVoon

Anonym sa...

Så nydelige bukser du har strikket. For alt jeg veit er du kanskje ferdig med bleiestyr, vil bare tipse om noen leser for å prøve tøybleier selv. Jeg brukte tøybleie på mine tre minste og to av de var stortissere spes natt. Ekstra bleieklut og ekstra strikkeklut ble løsningen. Strikkekluten var tynnt garn men dobbel og ca 10x 20. Alle som bruker tøybleie, hvertfall litt hjelper miljøet og sparer babyen for giftstoffer via huden. Takk for at du og andre har tatt dere bryet :) hilsen mor til 26- 22- 20- 17 (tror jeg fortsatt har noe rispapir liggende...)