onsdag 24. september 2008

Hespetre gjør noe hun ikke kan - del 2: Lanolinisering av bleiebukser

Jeg har vist frem en del strikkede bleiebukser i denne bloggen, og ikke egentlig sagt så mye om hvorfor eller hva de skal brukes til. Det tenkte jeg å gjøre noe med, og her kommer kortversjonen: Bleiebukser er nyttige for folk som skal bruke tøybleier som ikke har innebygget sperrelag. Det hadde vi tenkt. Det buksene da gjør, er å lage et pustende lag mellom bleia og resten av tøyet som holder fuktighet der den skal være. Det finnes sperrelag av mange forskjellige slag, men man kan også bruke bukser strikket av ull, fordi ull holder på fuktigheten, i tillegg til at det virker varmeregulerende og delvis selvrensende. Det som gjør at bleiebuksa funker som den skal, er lanolinen i ulla. I ubehandlet garn og lanolingarn er det naturlig lanolin i tråden. Denne blir borte etter noen vask, og bleiebukser av behandlet ull trenger å få lanolinen tilsatt. Nå som Hespetre jr. snart melder sin ankomst, er det best å få bleiebuksene i god stand. Derfor har jeg satt meg fore å lanolinisere dem, og det har jeg aldri gjort før.

Siden jeg ikke har gjort dette før, måtte jeg rett og slett følge bruksanvisningen på flaska. Sånn gikk det for seg:

1.
Man tager en bøtte og en oppmålt mengde lunkent vann (her: 5 liter):


En kopp, en skje og en flaske med lanolin-tilskudd eller ullkur (jeg har kjøpt min på Helios):


Og en haug med ferdigstrikkede bleiebukser (f.eks. etter oppskrift i Strikk til Nøstebarn, Myk Start eller gratismønsteret Curly Purly):


2.
Mål opp passende mengde ullkur til antall liter lunkent vann i en kopp (1-2 ss per liter vann, her: 8).


Bland ullkuren ut i varmt vann til den løser seg opp.


Hell lanolinblandinga ut i det lunkne vannet.



3.
Tilsett bleiebukser.


Arbeid blandinga litt inn i bleiebuksene uten å gnisse det sammen eller lage for stor friksjon.


4.
La bleiebuksene ligge i lanolinvannet i en times tid, mens du tar deg en tekopp.


5.
Skyll bleiebuksene forsiktig i lunkent vann.


Så lønner det seg å håndkletørke dem for å få ut litt vann. Jeg pleier å legge en bleiebukse inni et håndkle, og rulle den tett sammen. Ikke vri opp, og for all del ikke vri opp buksene uten håndkle rundt. Ulla i bleiebuksene er ikke superwash, så her er det store muligheter for toving.

6.
Strekk bleiebuksene til rett fasong, og legg dem til tørk på et håndkle.


Når de har tørket på oversiden, er det lurt å snu dem.

En ordentlig introduksjon av tøybleier og deres fortreffelighet finner du her. Om du er nysgjerrig, finnes det et eget forum for tøybleier på tettinntil.no, der er det mulig å spørre og grave.

4 kommentarer:

Beyla sa...

AhAaaa! Lyspære over skolten og alt slikt - dette var jo simpelthen SIMPELT-ENKELT! Og godt er det, forhver gang jeg klager på grovt/stikkete garn sier kloke hodet "bla bla lanolinisering bla bla" og så tenker jeg blah, komplisert, og så blir garnet liggende.. du er sånn redningsdame, du! og helledussan så søte bleiebukser du har laga :D

Guro sa...

Beyla: Godt å høre!
Takk for koselig kommentar. :)

Bai sa...

Så søte bleiebukser. Også så bra at de går for miljøbleier - det synes eg er flott!

Mammadragen sa...

Hei du! Siden du skal bruke tøybleier så trenger du kanskje flere strikkete bleiebukser? Jeg gav opp tøybleieprosjektet og har flere strikkede og ubrukte bleiebukser i skatollet mitt i 2tr og 3 tr lanolingarn (dag og natt bukser) fra Nøstebarn + Curlypurly (disse må du ta en ullkur på). Det er jo synd at de ikke blir brukt. Om du sender meg en epost med adressen din på: aberthung@gmail.com, så sender jeg dem gjerne til deg i "forskuddbarselgave".