søndag 25. november 2012

FO: Guttelilla

Hespetre Jr. har kommet med en ny bestilling: Votter, i guttelilla. Må ikke under noen omstendighet forveksles med jentelilla, selv om begge deler er ganske diffuse enheter for bestillerens mor, som benekter at det finnes egne farger forbeholdt det enkelte kjønn.

Nuvel, fordelen med at det er diffust, er at det går an å få det til. Det går til og med an å gjøre kål på en promille av mors lager gutte- og jentefarget lilla:



Guttelilla
Oppskrift: Rillestrikkede votter fra Strikk til Nøstebarn
Størrelse: 3-5 år
Garn: Plommefarget Fabel, blå Hifa kamgarn, rosalillagul Sisu fantasy
Pinner: 3,5 og 4,5 mm
Tidsbruk: Én dag

Disse vottene er virkelig fantastisk kjappe å strikke, og er det perfekte prosjekt for glemte barnebursdager og andre akutte hendelser. Etter en skogstur i våt november og påfølgende runde i vaskemaskinen, er hånda på votten ørlitegrann tovet, og helt optimal for barnehagebruk. Et lurt triks her er å strikke ribben i superwash og hånda i én tråd tovbart og én tråd superwash eller sokkegarn. Da holder ribben seg elastisk og fin, og superwashen i hånda holder størrelsen og god elastikk ved like, mens den ørvesle tovinga gjør votten tettere og varmere.

Vottenes eier:



















Og hans nye venn:



















Alle var enige om at det hadde vært en fin tur!

fredag 9. november 2012

FO: Lille bil

Ny nevø = nytt strikketøy. Jeg har satt meg fore å strikke barselgave til alle mine nevøer og nieser, og så langt har jeg greid det. Siste tilskudd til storfamilien kom i september, og gaven er nå kommet frem. Sånn ble den:






Oppskrift: #1925 Heil dress i dobbelt 2-trådsgarn fra Strikk til Nøstebarn
Størrelse: 6-12 mnd., men med litt ekstra lange ermer og bein som kan brettes opp
Garn: 7 nøster Drops Nepal
Pinner: 3,5 og 4,5 mm

Noe av det som er gøy med å lære seg nye strikketeknikker, er at man kan finne sine egne foretrukne løsninger. Etter at jeg lærte å klippe i strikketøy, har jeg foretrukket å gjøre det på nesten alt som skal deles og strikkes frem og tilbake. Så også her!


I tillegg til å klippe opp, prøvde jeg en ny teknikk for knappestolpe, nemlig denne, som skal gi loddrette knappestolper. Jeg er mer usikker på om det kommer til å bli en vinner, for jeg syns det var vanskelig å få det pent. Jeg tror jeg strikket knappestolpen 4 ganger, med forskjellige tekniske varianter og masketall. Neste gang blir det nok gode, gamle vannrett knappestolpe i rillestrikk, for det syns jeg blir penest.

Og hvor tittelen kommer inn i bildet?
Lille bil - på bleiestumpen!
En annen foretrukken teknikk: Maskesting til pynt.



Den observante leser er kanskje litt i stuss over størrelsen på denne nyfødte nevøen, men dette er altså min egen yngstemann på nærmere ett og et halvt. Dressen er bare bittelitt snau til ham, så denne kommer nok til å vare en stund.

tirsdag 6. november 2012

Nerding














Min mann lurte litt på om jeg egentlig kom til å bruke Íslensk sjónabók, eller om det kom til å være en av de smale titlene (ja, ikke fysisk, da) som ble stående i hylla. Nei,sa jeg, og står for det. For eksempel kan mønstrene i boka også brukes når man skal ha kvalitetstid sammen med fireåringen og perler. Sant det ble fint? 

De fleste nerdene jeg kjenner kan overføre lidenskap fra ett område til et annet. Så også her. Dessuten er det litt perlenerding på gang. Dette er ikke bare gjennomsiktige perler, det er til og med gjennomsiktige perler med glitter i. Som verden har gått fremover siden jeg var barn!


Om noen lurer på hva denne perlinga kan brukes til, så kan jeg melde at denne vesle saken her er perfekt til å sette en varm kopp te på. Varme tekopper går det mye i fremover, så vi trenger nok mange, mange.

lørdag 3. november 2012

Ode til store seminarer

Store seminarer er noe av det beste jeg vet. Som regel faglig relevant, som regel såpass anonymt at man er en i mengden, og som regel såpass stort at ingen bryr seg om man strikker litt. Og store seminarer varer som regel lenge, lenge. Lenge nok til å strikke en hel sokk, faktisk!

Ved lunsj på seminardag 1, har sokken som ble påbegynt ved morgenkaffen (som også er obligatorisk på stort seminar!) kommet seg helt opp til hælen:


Min kollega, som i større grad halvslumret ved siden av en kvikk og skjerpet strikker, humret litt i skjegget da jeg tok av meg skoen for å sjekke om sokken nærmet seg hælen snart. Han skulle bare visst at jeg til da hadde øyemålt hans egne føtter ganske heftig og vurdert å be om å få låne hans fot, for dette er jo en mannesokk. Men hvor fint det enn er er med stort seminar, så er dét over grensa til upassende.

Seminardag 2 den uka fant sted i Stockholm, så da var det ikke bare en hel dags strikking på seminar, jeg fikk jammen en flytur med pinner også. Seminaret nærmer seg slutten, og det gjør jammen den andre sokken også. Her er vi kommet til ribben:


Seminardag 3 er det på tide å komme seg hjem, og i løpet av en liten flytur, skal også hælene på plass:


Sokkene er ferdige, og venter allerede på å reise videre!

Seminarsokker
Garn: 110 gram PT5 sport i svart og hvitt
Størrelse: 43
Pinner: 3 mm
Oppskrift: 60 maskers tå-opp med etterpå-hæl med impulsivt stripemønster
Tidsbruk: 2 heldagsseminarer og en flytur.

Innsidehandel

Jeg har hatt bursdag, den siste før jeg må fylle inn ny kategori på spørreskjemaer. Gaver har jeg fått og dagen har vært feiret, og som alltid er strikkegaver noe som står svært høyt i kurs. Denne gaven kunne bare kommet fra et menneske med akkurat samme interesser som meg:

1. T-skjorde med nerdereferanser fra Ravelry 2. Nett med typiske strikkeproblemer fra Matilde Skår 3. Håndfarget sokkegarn fra Malabrigo 3. Sara Stridsberg: Drömfakulteten.

Ikke bare har giveren truffet blink på alt, hun husker hvilke bøker jeg har sagt at jeg ikke har i hylla.Tusen takk, bai! Dette var en kosegave!