søndag 15. juli 2012

En slags oppskrift: Hybridvest
Hybrid

Jeg noterte hva jeg gjorde mens jeg strikket denne vesten, og tenkte å dele det med dere. Om noen vil prøve seg, så vit at dette ikke er kvalitetssikret, men det er en ganske enkel sak. Før dere strikker, vil jeg også sende noen takk. Pinnestørrelse og inspirasjon til maskeantall har jeg fått fra en nydelig liten genser som heter Unnur. Jeg sier inspirasjon, for jeg endte ikke helt likt. Bilen er hentet fra Hanne Thorsens Biler, men heller ikke her har jeg endt på samme sted, siden jeg ikke har fått tak i oppskriften, og derfor har måttet kikke på andres utgaver og justere for lokale forhold. Jeg har altså hermet, men ikke endt opp med helt like spesifikasjoner. Blant annet har jeg satt bilene rett over hverandre, i stedet for å forskyve. Om noen skulle ha informasjon om hvor man får kjøpt sistnevnte mønster, eller kontaktinformasjon til Hanne Thorsen, tar jeg gjerne imot!


Dette trenger du til vest i størrelse 4-5 år:
Garn: ca. 100 gram plategarn, jeg har brukt islandsk Plötulopi/Icelandic Unspun (kan kjøpes her)
Pinner: Én 3,5 mm og to 4,5 mm rundpinner, 3,5 mm strømpepinner, én strømpepinne i 6 mm.
Ekstrautstyr: Trådbiter eller sikkerhetsnåler til å ha masker på, maskemarkører.

Strikkefasthet: 20 m / 25 omg på 10x10 cm over mønsterstrikken.

Modellen her er litt mindre enn størrelsen på vesten. Han bruker klær i 98/104.

Bolen:
Legg opp 128 masker i en av kontrastfargene på pinne 4,5, bytt så til pinne 3,5. Du skal strikke rundt på rundpinne. Strikk ribb 1 rett, 1 vrang med kontrastfarge i 2 omganger, bytt så til bunnfarge og strikk til ribben måler 4 cm. Bytt til pinne 4,5 og strikk 2 runder med bunnfarge. Strikk så diagram over alle masker, det skal gå opp i åtte repetisjoner per omgang. Når du har strikket alle 10 rundene av diagrammet, strikker du fire blanklinjer med bunnfarge, før du går løs på diagrammet om igjen.

Når vesten måler ca. 32 cm fra oppleggskanten, skal du sette av til ermehull, og strikke frem og tilbake. Pass på å gjøre deg ferdig med diagrammet før du kommer så langt.

Deling:
Nå skal du dele opp til ermehull, forstykke og bakstykke, sånn:
Sett 5 masker på hjelpetråd eller sikkerhetsnål. Strikk 54 masker over på rundpinne 4,5 mm. Sett 10 masker over på hjelpetråd eller sikkerhetsnål, strikk 54 masker over på en annen rundpinne 4,5 mm, sett de siste 5 maskene over på hjelpetråd eller sikkerhetsnål. Maskene du har satt til side skal senere brukes til ermehull.Bakstykke:

Nå skal du strikke frem og tilbake.
De første tre omgangene skal du strikke slik: 1 rett på retta, vrang på vranga, fell 1, strikk til det gjenstår 3 masker, fell 1, 1 rett på retta, vrang på vranga.
Så strikker du glattstrikk til arbeidet måler ca. 12 cm fra du delte til ermehull. Sett de midterste 18 maskene på hjelpetråd. Strikk de to stykkene på hver side hver for seg. De neste tre rundene skal du felle en maske i kanten, innenfor den masken som vender mot halshullet. Deretter strikker du 2 omganger glatt og setter maskene over på en sikkerhetsnål. Det skal være igjen 12 masker på hver side.

Forstykke:
Nå skal du strikke frem og tilbake.
De første tre omgangene skal du strikke slik: 1 rett på retta, vrang på vranga, fell 1, strikk til det gjenstår 3 masker, fell 1, 1 rett på retta, vrang på vranga. Strikk 4 omganger glattstrikk før du begynner å felle til v-hals, end med en vrang omgang.
Nå deler du forstykket i to sider slik: Strikk 21 masker rett, strikk 2 masker rett sammen, strikk 2 masker vridd rett sammen, strikk 21 masker rett. Strikk så hver side av forstykket hver for seg. På annenhver omgang feller du 1 maske innenfor den siste masken før halshullet. Fell slik til du har igjen 12 masker. Strikk så glattstrikk til forstykket måler 12 cm fra ermehullet.

Montering:
Sy sammen forstykket og bakstykket, ved hjelp av kitchener stitch. Dette syntes jeg var litt vanskelig å få til med plategarnet, så jeg brukte en tråd av et annet garn som passet til i farge og tykkelse.

Ermehull:
Ta de 10 maskene av hjelpetråd eller sikkerhetsnåler og over på strømpepinne 3,5. Plukk opp så du har til sammen 52 masker. Strikk 3 runder med 1r, 1 vr i bunnfarge. Bytt til en av kontrastfargene, strikk 2 runder. Fell så løst av med pinne 4,5.

Halskant:
Ta de 18 nakkemaskene av hjelpetråd og over på pinne 4,5. Plukk opp så du har til sammen 62 masker. Strikk 2 omganger med 1r, 1 vr i bunnfarge. Bytt til kontrastfarge og strikk 2 runder. Fell løst av med pinne 6.

Fest alle tråder, og så er du ferdig.


5 kommentarer:

Stine sa...

så snill du er som deler :)

AnnetteK sa...

Så flott vest du har laget. Nå fikk jeg jammen lyst å strikke vest til gutta jeg også, hadde det bare ikke vært for alle andre ting jeg holder på med.
Uansett; takk for inspirasjonen!

Elins Strikkeri sa...

Tusen takk!! Denne skal eg strikke berre eg får tak i sllikt garn:)

ignaceykakar sa...

thunder titanium lights | TITanium Rocks
thunder titanium lights are rated buy metal online by U.S. rock and metal enthusiasts. They are titanium curling wand rated by 2020 escape titanium U.S. rock titanium rod and ecm titanium metal enthusiasts.

Unknown sa...

yc872 tenishokamexico,hokaschuhe,hokaschuhe,hokachaussure,hokasuisse,zapatillashoka,hokashoescolombia,scarpehoka,hokaschoenen gr665