søndag 28. november 2010

Ventetid

Alle årets julegaver er ferdige, så nær som den ene i bakgrunnen.


Jeg har pakka inn, Junior har pynta:


Vi har kanelpinner til å holde oss med godt humør


- og plass til flere kaker i boksen.



Vi har lys i staken



- og 24 ferdigsydde poser med små gaver i.


Alt er duka for en fredelig førjulstid.
Jeg ønsker dere alle det samme!

onsdag 24. november 2010

FO: Blowin' in the wind

Planen var å posere med denne FO-en, noe i stil med dette:
Men det var slett ikke så koselig ute, samme hvor fin koppen var. Surt og kaldt var det. Og vind!

Da gufset tok tak i strikketøyet, var motivet gjort:

Blowin' in the wind
Oppskrift: Ingen, men samme fremgangsmåte som ved nøstebarnsteppe fra hjørne til hjørne.
Garn: 100 gram Kauni
Pinner: 8 mm
Toving: To runder på 60 grader

Dette var altså sitteunderlaget fra sutre-PS tidligere i høst, muligens årets verste strikkeopplevelse. Nå var jeg riktig nok helt nygravert, men maken til støvlukt på dette garnet tror jeg sjelden jeg har vært borti. Det er fristende å hive hele restenøstet, men det er vel å gå litt drastisk til verks. Falmet gjorde det også, etter rundene i vaskemaskinen. Håndtaket ble skakt, selv etter hekling. Usj og æsj over hele prosjektet. Men heldigvis for meg, så lykkes det i den viktigste funksjonen: Å holde stumpen til Hespetre Jr. varm når han har turdag i barnehagen. Syns godt i skogen, gjør det også. Så får heller vannflaska hans stå for den estetiske fryden.

tirsdag 23. november 2010

Kjærlighet

I tilfelle noen skulle være i tvil: Julegaver som begynner sitt liv med "legg opp 375 masker" er forbeholdt mennesker man elsker høyt og inderlig.

Riktig god juleinnspurt, alle sammen!


lørdag 20. november 2010

FO: Dummegenser


Denne genseren har jeg vært kraftig irritert på. Ikke skulle den vært så knall, og ikke skulle halsen rullet, og ikke hadde jeg nok garn heller. Siden garnet er importert godhet fra Amerika, var det ikke akkurat lett å erstatte det med samme garn og samme innfarging. Så da ble det improvisering, som slett ikke ble like fint som det skulle. Som dere hører; et håpløst prosjekt. Jeg har gitt opp i flere puljer, men endelig fikk jeg tatt meg på tak og gjort den ferdig, mens jeg grudde meg til å begynne på årets siste julegave. Den siste runden besto egentlig i å strikke ferdig den mørke delen av det ene ermet, få på litt pynt og fikse den rullende halskanten. Piece of cake, altså.

Genseren tok utgangspunkt i denne oppskriften, men så ballet det såpass på seg at de egentlig ikke har noe til felles annet enn maskeantallet og første del av raglanøkninga. Resten er improvisert, og så har jeg lagt til midjeøkning- og felling. Oppskriften var finere på bildet enn jeg syns det ble i virkeligheten, men det syns heldigvis mindre i ull enn i bomull.

Jeg begynte på genseren i løpet av sommerferien i august, den samme ferien som avslørte våre lykkelige omstendigheter. Siden dette er fra toppen og ned, la jeg til noen kortrader for å gjøre genseren lenger foran enn bak. Da hastet det å få den ferdig, sånn at jeg fortsatt skulle ha en mage til å ha inni. Sånn:
Dummegenser
Oppskrift: Det begynte som Emmaline fra årets vår- og sommernummer av Knitty, og ballet det på seg
Garn: ca. 300 gram Brown Sheep Lamb's Pride Worsted + 100 gram DSA Tynn Alpakka holdt sammen med 100 gram Drops Delight
Pinner: 6 mm
Pynt: Gammelt mønster fra Usynlege trådar i strikkekunsten av Annemor Sundbø, sydd på med maskesting

Til syvende og sist ble det vel ikke så verst. Jeg kan bruke den, så lenge det varer. Uansett har jeg kvittet meg med den dårlige samvittigheten, og fått unna litt garn fra lageret.

fredag 12. november 2010

Crack?

Jeg har gått på en aldri så liten garnsprekk. Og når jeg sier liten, så mener jeg egentlig ganske stor. Men det var uunngåelig, rett og slett.

Inni og oppå den grønne dragen befinner det seg 900 gram ferskt og fint garn:
  • 8 nøster Pickles Merinosilk i fargen kremet nougat, som skal brukes til et hullteppe fra Myk Start til den nye mageboeren.
  • 1 nøste Pickles Abuelita Tjukk Merino i fargen bjørnen sover, som skal bli til ny lue til Hespetremannen
  • 2 nøster grå Arwetta, som har flyttet fra garnlageret til Amylin over til mitt. Tusen takk!
  • Tre nøster vakkert, vakkert TuLLiBaLL-garn som bare var fullstendig uimotståelig da jeg og 50 andre garngribber heiv oss over utvalget til Kaos og Månestråle på SnB:
    1 nøste TuLLiBaLL & Råll i fargen 16. juli
    1 nøste Ullent i fargen siste sjanse
    1 nøste Kos i fargen smaragd (det sier seg selv - smaragder går man ikke forbi)
Siden dette helt avgjort er lekkert, uimotståelig garn, og jeg har en plan for minst halvparten, eier jeg ikke dårlig samvittighet. Dessuten er det evigheter siden sist.

Jeg avrunder innlegget med kloke ord fra en av mine helter:
There's a crack, a crack in everything. That's how the light gets in.



God helg!

søndag 7. november 2010

FO:Borte! Titt-titt!

Vintersett til meg selv
Oppskrift: Bella's Mittens av Marielle Heanult og Mirrevirres Staff-lue
Garn: ca. 200 gram Bris
Pinner: 5 og 5 1/2 mm
Heklenål: 5 1/2 mm

Endelig har jeg fått ut finger'n og laget meg matchende votter og lue. Det har vært mange år med hummer og kanari nå, fordi jeg aldri prioriterer et helt sett. Neste stopp er en fin hals som passer også, men da må jeg ut og kjøpe garn.

Bella's ble ikke helt etter planen. Jeg greide nemlig å snu flettene på hodet. Jeg oppdaget det ikke engang selv før den første votten var nesten ferdig, og da var det for seint å snu. Pytt, sann. De ble fine likevel, selv om toppen ble litt rar.

fredag 5. november 2010

FO: Genser for liten og genser for stor

Hermegås-genseren kan absolutt anbefales. Ikke bare er den fin og lettstrikket, men den er utrolig velegnet i julegaveinnspurten. Takknemligere bruk av noen få arbeidstimer skal du lete lenge etter.

Jeg strikket derfor like godt en til. Her er hermegås-genser for liten og stor, den nye til venstre:
Hermegås til stor
Oppskrift: Alfagenser med raglan fra Sandnes Mix 0802 Barn
Garn: 7 nøster grønn Alfa
Pinner: 6 og 7 mm
Størrelse: 4 år
Tidsbruk: Et par dager

Om noen lurer: Ja, jeg syns det er på tide at Sandnes oppdaterer fargekartet i Alfa noe. Det var veldig få fine, lyse farger der. Naturhvit er som kjent ikke noen god farge til småbarn. Tenk så fin denne genseren hadde vært i en lys sjokoladebrun, for eksempel?

Skal jeg strikke denne flere ganger, og det ser jeg ikke bort fra, lurer jeg på å bytte garnet. Kanskje til Brown Sheep Lamb's Pride Worsted? Samme tykkelse, samme fiberinnhold. Jeg har snart strikket ferdig en genser i det også, og kan vurdere garnvalget litt nærmere når jeg ser hvordan det holder seg i bruk. Her kan dere iallfall se forskjellen på ubrukt (og litt fuktig) Alfa, og Alfa som en toåring har brukt i et par måneder:

En liten runde med nuppefjerner klarer nok biffen, men så blir det spennende å se om det fortsetter å nuppe like mye. Heldigvis står ikke sånne unger stille så lenge at det syns.

PS: Med dette var den første julegaven for november ferdig. Etter litt skulk i Anne på landets julegavealong, er jeg endelig på rett spor igjen.

tirsdag 2. november 2010

FO: Socktober

Socktoberfest er en årlig begivenhet, og jeg tenkte i år at jeg skulle ta del. Dessverre tok det sin tid å få strikkelysten tilbake, og ikke minst bloggelysten. Derfor brukte jeg Socktober til å ferdigstille et par sokker som jeg har hatt liggende siden jeg kom ut av tellinga en gang i sommer.




Mønster: Skew av Lana Holden
Garn: nesten 100 gram mystisk garn fra RAK
Pinner: 2,5 mm
Størrelse: 43
Tidsbruk: Ahem. Tre måneder.

Mønsteret jeg har strikket må vel være det eneste som faktisk krever garn av typen "klovnespy". For å få dette mønsteret til virkelig å synes, trengs det en del mønster. Kjempemorsom konstruksjon, jeg bøyer meg i støvet for matteferdighetene til denne designeren. Dessverre er jeg ikke kjent for å være flink til å telle (særlig ikke når hjernen er full av gravidegrums), så det tok meg litt tid. Jeg er storfornøyd med utfallet, selv om det var litt vanskelig å beregne størrelse, og med å få brukt opp litt garn fra lageret.

Jeg har faktisk strikket flere andre ting også, i min måned med stillhet. Det kommer nok, skal dere se.