lørdag 27. juni 2009

Samtidig-sokker

Det ser veldig kjekt ut å like å strikke sokker. Hendig størrelse, relativt fort ferdig (for en genserstrikker, iallfall) og fine små gaver. Etter å ha sett på alle de fine 52pp-sokkene som produseres i blogger rundtom, har jeg forsiktig kastet meg ut på sokkebølgen. På grunna, med redningsvest.

Denne gangen prøver jeg å strikke to stykker samtidig, for å se om ikke det gjør at jeg unngår andre-sokk-syndromet. Egentlig ville jeg prøve meg på tå-opp også, men det får være grenser for hvor mye pirk man skal begynne med i løpet av den siste episoden av første sesong av Prison Break (kommer de seg unna?). Ja, vi ligger litt etter.

Jeg har vært flink jente, nå. Egentlig klødde det veldig i Visa-kortet etter nytt garn fra 123knit til sokkeprosjektet, men jeg besinnet meg. Jeg har to ubrukte nøster sokkegarn i lageret mitt, i vakre farger og allting. Om dette blir en hit, og jeg greier å bli kvitt disse to, skal jeg få lov å bestille meg mer. Men bare hvis.

fredag 26. juni 2009

FO: Striper

Det er blitt litt mer striper i det siste. Ferdig med to stripete plagg. Det første kaller jeg bare fartsstriper:

Så du ikke buksa, altså?
Vi gir guttungen noe som ligner på ledninger, og prøver igjen:


Hvem har sagt at det ikke er praktisk med noen UFO-er liggende?
Om noen skulle kjenne igjen stoffet, er det resten av ermene som ble brukt til posesko. Det er ikke fritt for at man føler seg litt diger når man ser hvor mange småplagg man kan lage av et eneste mammaplagg. Og jeg har ennå ikke begynt på ryggen!

Buksa er sydd etter denne tutorialen, med noen modifiseringer. Jeg sydde på ribb øverst og nederst i stedet for strikk eller vrangbord, og la til noen legg på buksebeina, så den ikke skulle bli så vid.

Neste stripeprosjekt ble ferdig etter at modellen hadde lagt seg, så da fikk bamsen være stand-in, selv om han hadde litt for utstående ører.


Juni-lua
Oppskrift: Gros djevellue
Garn: Sammenlagt 15 g rester av NZ lammeuld og Navia Uno
Pinner: 2,5 og 3 mm
Tidsbruk: 4-5 timer til sammen
Tilbehør: Snorer i idiotstrikk

onsdag 17. juni 2009

FO: Strikkemappen Kjappis

Enkelte sverger til sokkestrikking når de skal ha noe som går kjapt. La meg bare ha sagt det: Kjapt er ikke det første ordet jeg ville valgt for å beskrive egen sokkestrikking.

Når jeg vil ha noe kjapt for tiden, tyr jeg til symaskina.




Prosjektbagen Kjappis
Mønster: Box bag tutorial fra Drago[knit]fly
Tidsbruk: 3 timer, fra start til slutt. Inkludert retting av feil og blemmer
Modeller: 3 nøster råsa Freestyle og bambuspinner str. 6

Etter å ha sett på Felisis og andres mapper en stund, har jeg lenge tenkt at jeg skulle bestille meg en. Men så har jeg glemt det litt, vært litt gjerrig, vært litt for mye hjemme (eller: ikke hatt noen grunn til å laste ting over i en sånn), og så har det Hespetreske familietre slått ut. I vår familie har mange av oss en medfødt indre stemme som sier: "Ingen grunn til å bruke penger på en sånn. En sånn en skal jeg da greie å lage selv." Det er ikke alltid det stemmer, for å si det sånn.

Kjapp og grei tutorial, selv om min forkjølte hjerne strevde litt med bretting og måling av trekanter, og i etterpåklokskapens lys tydelig ser at man hadde misforstått hvor man skulle gjøre av kortsider og langsider. Nuvel. Det skulle selvsagt være sånn. Ikke sant? Det ble dessuten ganske praktisk med glidelåsen på tvers der, for da kan man henge den fra armelenet uten å være redd for å miste noe.

Jeg fant tutorialen via en annen fin blogg, ta dere en tur dit også: The Knottygnome Knits.

lørdag 13. juni 2009

På 'an igjen


Å begynne på ny frisk med prosjekter som har ligget i et år og vel så det kan vel ikke akkurat kalles gøy. Det er mer å sammenligne med det å strikke på bestilling. Du vil bare få det unna, bli ferdig, uten egentlig å være ivrig.

Fellingen på denne var visst for vanskelig for en hjerne infisert av gravidehormoner. Nå har jeg tatt forholdsregler.

Prosjekt: Just Right Cardigan fra Lace Style i Plötulopi.
Ryggen down, resten to go.

Fordi jeg fortjener det?

Fordi jeg fortjener det? Nja.
Fordi jeg trenger det? Aldeles ikke.
Fordi jeg har lyst? Ja!

To nøster Donegal Silketweed fra den nye nettbutikken Malsen og mor.

fredag 12. juni 2009

FO: Irr! Grønt!

Det må være lov til å gratulere seg selv når man har gjort ferdig et fryktet prosjekt av visse proporsjoner, ikke sant?

Her er endelig - endelig! - bryllupssjalet mitt ferdig, med perler og det hele. Det blir blokke-bilder i første omgang, actionbilder får vente til jeg har flere alternativer til fotograf enn åttemånedingen. Han ville nok helst tatt bilder av innsiden av munnen sin eller sleiket på linsa. Akk ja.

Her er noen smakebiter:




Bryllupssjalet
Oppskrift: Swallowtail Shawl av Evelyn Clark
Garn: ca. 250 g Tynn Alpakka fra Du Store Alpakka i den fiiine grønnfargen (153).
Pinner: 4,5 mm
Tilbehør: Perler
Tidsbruk: Ahem. Et år og en måned.

Sjalet ble modifisert noe fordi jeg åpenbart ikke kan telle. Jeg ville ha det stort, og la til noen repetisjoner. (Det ble d i g e r t! Nesten ikke plass på gjestesenga.) Derfor gikk ikke overgangen mellom mønstre opp. Jeg fylte inn en ekstra rad med rettmasker for å få det til å gå opp - det var ikke aktuelt å strikke nuppe-seksjonen om igjen for femtende gang da jeg var kommet så langt. Alt dette gjorde jeg i fjor sommer. Så lurte jeg på hva jeg skulle gjøre med den dumme raden, det så jo ikke så bra ut. Så kom jeg på den lure idéen å sy på perler til å pynte opp litt der, men jeg hater jo som kjent å sy. Derfor ble det liggende. Etter en svært skremmende inspirerende UFO-tilståelse fra en av moderatorene på det nye hobbyforumet Uformelt, tok jeg utfordringen. Det får være grenser for hvor mye håndarbeid man skal ha liggende, og det er jo spesielt dumt når det faktisk er ferdig strikket, og et vakkert produkt, egentlig. Perlene ble påsydd etter "et kvarter om gangen"-prinsippet til FlyLady. Man gjør et kvarter med kjedelig, og så kan man gjøre morsomt håndarbeid etterpå. Funker som bare det!

Jeg brukte, som tidligere nevnt, sjalet i bryllupet mitt, uferdig. Nå skal jeg endelig bruke det helt ferdig. Og anledningen? Ett års bryllupsdag på søndag.

onsdag 10. juni 2009

For den som lurer

Hyggelige Habitata har tagget meg med denne. Da er det vel bare å svare, da?

* Hva er du opptatt av for tiden?

For tiden går det mye i baby og permisjon. Jeg begynner å jobbe mandag om halvannen uke, og tenker naturligvis mye på det. Av mer blogg-relevante saker tenker jeg mye på søm og symaskin. Og særlig på et nytt prosjekt som snart skal få se dagens lys.

* Hva har du på deg i dag?

Grå- og svart-rutete bukse, svart velourjakke, lilla angorasokker og ei kul grå monster-trøye som jeg kjøpte i Paris for mange år siden.

* Hva skal du spise til middag?

Spaghetti med tomatsaus, tror jeg. Holder på å planlegge ny ukesmeny akkurat nå, så det kan hende det blir noe annet.

* Hva hører du på akkurat nå?

Stillheten. Hespetre Jr. har akkurat sovna.

* Hvordan er ditt favorittvær?

Fint vær om høsten. Det er det beste som finnes. Kald, klar luft som biter akkurat nok til at man bør ha på seg islandsk ull.

* Hva er ditt mest utfordrende mål akkurat nå?

Her kan man vel egentlig se punkt 1: Å begynne å jobbe igjen og med det å få den nye hverdagen med lite barn og krevende spennende jobb til å fungere tilfredsstillende for alle parter. På hobbyfronten: Å lære meg å sy.

* Hva synes du om den personen som tagget deg?

Det er vanskelig å si noe annet enn overfladisk når man blir "kjent" gjennom hverandres håndarbeidsblogger, men jeg syns hun virker som en person med et stort hjerte, som evner å se muligheter og som setter pris på nyansene.

* Hvis du kunne fått et hus, ferdig innredet, hvor som helst i verden – hvor skulle det ha vært?

Jeg kunne godt tenke meg å få det huset banken Familien Hespetre AS eier helt ferdig. Ja, jeg trives i grunn godt med å være akkurat der jeg er. Om jeg skulle hatt enda et hus, et annet sted, tror jeg at jeg ville hatt et gammelt slott i Øst-Europa. Med egen liten vingård.

Eller kanskje et lite hus i skogen laget av garn? Uten stekeovn, det har jeg hørt er farlig.

* Hva ville du gjerne hatt akkurat nå?

Rabarbrapai med is. Det er det fare for at jeg lager også.

* Hva vil du gjerne bli kvitt?

Egen vannforsyning i kjelleren.

* Hvis du kunne dratt hvor som helst i verden den neste timen, hvor ville du dratt?

Til Chile. Dit har jeg alltid hatt lyst til å reise.

* Hvilket språk ville du lære?

Først og fremst vil jeg gjerne lære meg islandsk så skikkelig at jeg greier å lese en skjønnlitterær bok. For voksne. Dernest kunne jeg tenke meg å lære spansk, det hadde vært praktisk og ikke så veldig vanskelig. Og hvis jeg virkelig skulle ha for mye fritid; japansk.

* Hva ser du etter i en venn?

Felles interesser, felles bølgelengde, felles mengde gi og ta og en god porsjon romslighet.

* Hvem ville du gjerne møte?

Det er mange forfattere og andre kjente folk det hadde vært interessant å treffe en gang. Det inkluderer bloggforfattere. ;) Men for å være realistisk, har jeg veldig lyst til å treffe Kaffedamen og Strikkoman litt oftere. Gode, gode mennesker som jeg dessverre ser altfor sjelden.

* Hva slags musikk liker du?

Med bråkete baby i hus, er jeg blitt mer og mer interessert i stillhet når jeg setter meg ned for å slappe av. Men når jeg hører på musikk, er jeg veldig glad i (gammel) rock, vise og litt jazzete pop. Av favoritter nevnes Leonard Cohen, Gåte, System of a Down, Beatles, Vaya con Dios, Trang Fødsel, Tom Waits, Tracy Chapman, The Moldy Peaches, Queen, Björk, Skunk Anansie og Belle & Sebastian.

* Hva er favorittplagget i klesskapet ditt?

Godt spørsmål. For tiden er det vel Þyrnirós.

* Har du noen favorittmodeller?

Svaret på denne må vel være et enkelt og greit nei. ;)
Med mindre man regner med de 80- og 08-modellene jeg har her hjemme, da.

* Hvis du hadde hatt 1000 kr nå, hva ville du brukt det på?

Det har jeg da heldigvis så godt som alltid, og akkurat nå har jeg tenkt å bruke omtrent det på matvarer.

* Beskriv stilen din.

Interiørstilen er for øyeblikket salig blanding á la loppemarked. Der vi faktisk er ferdige, vil jeg si det er en dempet bestemor-stil blandet med fargesterk retro.

Denne beskrivelsen ble visst ganske treffende for klesstilen min for tiden også. Det som passer + et par velvalgte plagg kjøpt på salg eller loppis + ganske mye arv fra venninner, lillesøster og mamma. Man kan beskylde meg for mye rart, men ikke for å være altfor forfengelig.

* Hva var det siste motebladet du leste?

Det må ha vært en utgave av Kamilles nye mamma-blad. Det kommer jeg aldri til å kjøpe igjen. Jeg har mer enn nok med min egen mamma-stil, om jeg ikke i tillegg skulle prøve å stjele noen annens.

* Den siste cd-en du kjøpte?

Aner ikke!

* Hva hørte du da du ble tagget?

Hm. Det var i går kveld, så da antar jeg at mannen og jeg hørte på Mort av Terry Pratchett, mens jeg sydde og han bygde Lego. Et innblikk i Hespetre-heimen etter at Jr. er lagt.

* Hva vil du akkurat nå?

Drikke te og strikke litt mens poden sover.


Var det noe mer? Legg igjen en kommentar! ;)
Jeg tagger Guri, Frk. Badegakk, Bea og Monstermønster.

søndag 7. juni 2009

FO: Barnehagebukse

Det er utrolig rart å tenke på, men nå er det snart slutt på permisjonen. Hespetre Jr. skal fortsatt være hjemme med pappaen sin en stund, men dette betyr unektelig at man må begynne å tenke barnehage. Vi har heldigvis fått plass, men mangler garderobe. Her er første tilskudd:


Reise-prosjekt for snartur til Lillehammer
Oppskrift: Drops
Garn: 155 g Fabel, dobbel
Størrelse: 12-18 mnd. (Passer 8 mnd. med oppbrett.)
Pinner: 3,5 og 4 mm
Tidsbruk: En ukes tid, innimellom UFO-arbeidet

Det er ikke så lett å ta bilder med modell, men her er noen forsøk:



Et triks for å få tatt fokuserte bilder av ålende åttemånedinger er å la dem få lov til å gjøre noe de egentlig ikke har lov til i akkurat det halve minuttet det tar å få knipset bildet. Min sønn elsker ledninger! (Om noen skulle lure på hvorfor vi har en Ikea-ramme som fortsatt er i plasten bak TV-bordet, er det av samme grunn.)

Etter oppskriften skulle jeg bruke 4 nøster garn, men jeg brukte bare såvidt over 3. Om jeg får brukt restene, er dog et spørsmål. Jeg fikk nemlig litt "hjelp" med garnet underveis ...

lørdag 6. juni 2009

FO: En liten nisse ...

En liten nisse satt så stur en dag ...
For det var sommer, og han kunne ikke bruke den lille lua si. Derfor fant jeg den på et juletre i hagen vår:

Mai-lua 2009
Mønster: Dean street hat av Nina Machlin Dayton
Garn: 50 g Knit Picks Wool of the Andes, farge Cranberry.
Pinner: 3,5 og 4 mm
Tidsbruk: En ukes tid

Denne har vært ferdig en stund (ja, den ble jo ferdig i mai), men jeg har rett og slett glemt å blogge den. Jeg er begravet i UFO-haugen ...